Quizsummary
0 of 30 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 11
 12
 13
 14
 15
 16
 17
 18
 19
 20
 21
 22
 23
 24
 25
 26
 27
 28
 29
 30
Information
Number of Questions: 10
Time: 10 Minutes
Category: Aptitude
You must specify a text. 

You must specify an email address. 

You must specify a number. 
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 30 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Average score 

Your score 

Categories
 Not categorized 0%
 Ratio & proportion 0%
Pos.  Name  Entered on  Points  Result 

Table is loading  
No data available  
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 11
 12
 13
 14
 15
 16
 17
 18
 19
 20
 21
 22
 23
 24
 25
 26
 27
 28
 29
 30
 Answered
 Review

Question 1 of 30
1. Question
If a:b = 2:3 and b:c = 4:3, then find a:b:c
Correct
Answer: Option A
Explanation:
a:b=2:3
b:c=4:3=(4*)=
a:b:c=2:3:=8:12:9Incorrect
Answer: Option A
Explanation:
a:b=2:3
b:c=4:3=(4*)=
a:b:c=2:3:=8:12:9 
Question 2 of 30
2. Question
If 2 : 9 :: x : 18, then find the value of x
Correct
Treat 2:9 as 2/9 and x:18 as x/18, treat :: as =
So we get 2/9 = x/18
=> 9x = 36
=> x = 4Incorrect
Treat 2:9 as 2/9 and x:18 as x/18, treat :: as =
So we get 2/9 = x/18
=> 9x = 36
=> x = 4 
Question 3 of 30
3. Question
If A:B:C = 2:3:4, then find
Correct
Let A = 2x, B = 3x, C = 4x, then,
A/B=2x/3x=2/3
B/C=3x/4x=3/4
C/A=4x/2x=2/1
=>
A/B:B/C:C/A=2/3:3/4:2/1=8:9:24Incorrect
Let A = 2x, B = 3x, C = 4x, then,
A/B=2x/3x=2/3
B/C=3x/4x=3/4
C/A=4x/2x=2/1
=>
A/B:B/C:C/A=2/3:3/4:2/1=8:9:24 
Question 4 of 30
4. Question
In a college, the ratio of the number of boys to girls is 8 : 5. If there are 200 girls, the total number of students in the college is
Correct
Let the boy are 8x and Girls are 5x
=> 5x = 200
=> x = 40Total students = 8x+5x = 13x = 13(40) = 520
Incorrect
Let the boy are 8x and Girls are 5x
=> 5x = 200
=> x = 40Total students = 8x+5x = 13x = 13(40) = 520

Question 5 of 30
5. Question
If 0.75 : x :: 5 : 8, then x is equal to
Correct
(x x 5) = (0.75 x 8) x =()= 1.205
Incorrect
(x x 5) = (0.75 x 8) x =()= 1.205

Question 6 of 30
6. Question
The fourth proportional to 5, 8, 15 is
Correct
Answer: Option B
Explanation:
Let the fourth proportional to 5, 8, 15 be x.
Then, 5 : 8 : 15 : x
5x = (8 x 15)
x = =24
Incorrect
Answer: Option B
Explanation:
Let the fourth proportional to 5, 8, 15 be x.
Then, 5 : 8 : 15 : x
5x = (8 x 15)
x = =24

Question 7 of 30
7. Question
In a bag, there are coins of 25 p, 10 p and 5 p in the ratio of 1 : 2 : 3. If there is Rs. 30 in all, how many 5 p coins are there?
Correct
Answer: Option C
Explanation:
Let the number of 25 p, 10 p and 5 p coins be x, 2x, 3x respectively.
Then, sum of their values =
x= =50Hence, the number of 5 p coins = (3 x 50) = 150.
Incorrect
Answer: Option C
Explanation:
Let the number of 25 p, 10 p and 5 p coins be x, 2x, 3x respectively.
Then, sum of their values =
x= =50Hence, the number of 5 p coins = (3 x 50) = 150.

Question 8 of 30
8. Question
Find the fourth proportional to 2.4, 4.6 and 7.6?
Correct
Answer: Option ‘D’
Formula = Fourth propotional = (b × c)/a
A = 2.4 , B = 4.6 and C = 7.6
(4.6 × 7.6)/2.4 = 14.56
Incorrect
Answer: Option ‘D’
Formula = Fourth propotional = (b × c)/a
A = 2.4 , B = 4.6 and C = 7.6
(4.6 × 7.6)/2.4 = 14.56

Question 9 of 30
9. Question
If a dozen mirrors are fallen down. The ratio between broken and unbroken mirrors is:
Correct

Answer: Option ‘C’
Dozen means = 12
12/(2+3) = 12/5 ==> wrong
12/(3+4) = 12/7 ==> wrong
12/(5+7) = 12/12 = 1 ==> Right (Answer = 5:7)
Incorrect

Answer: Option ‘C’
Dozen means = 12
12/(2+3) = 12/5 ==> wrong
12/(3+4) = 12/7 ==> wrong
12/(5+7) = 12/12 = 1 ==> Right (Answer = 5:7)

Question 10 of 30
10. Question
Rs.4800/ are divided among P,Q and R in such a way that the share of P is 5/11 of the combined share of Q and R. Thus, P gets:?
Correct
Answer: Option ‘D’
P/(Q+R) = 5/11
16 —– Rs.4800/
1 —— Rs.300/
P = 5 parts
5 —— Rs.1500/ P = 300 * 5 = Rs.1500/Incorrect
Answer: Option ‘D’
P/(Q+R) = 5/11
16 —– Rs.4800/
1 —— Rs.300/
P = 5 parts
5 —— Rs.1500/ P = 300 * 5 = Rs.1500/ 
Question 11 of 30
11. Question
If x : y = 3 : 4, find (4x + 5y) : (5x – 2y).
Correct
. X/Y=3/4 ó (4x+5y)/(5x+2y)= (4( x/y)+5)/(5 (x/y)2) =(4(3/4)+5)/(5(3/4)2)
=(3+5)/(7/4)=32/7
Incorrect
. X/Y=3/4 ó (4x+5y)/(5x+2y)= (4( x/y)+5)/(5 (x/y)2) =(4(3/4)+5)/(5(3/4)2)
=(3+5)/(7/4)=32/7

Question 12 of 30
12. Question
Divide Rs. 672 in the ratio 5 : 3.
Correct
Sum of ratio terms = (5 + 3) = 8.
First part = Rs. (672 x (5/8)) = Rs. 420; Second part = Rs. (672 x (3/8)) = Rs. 252.
Incorrect
Sum of ratio terms = (5 + 3) = 8.
First part = Rs. (672 x (5/8)) = Rs. 420; Second part = Rs. (672 x (3/8)) = Rs. 252.

Question 13 of 30
13. Question
Divide Rs. 1162 among A, B, C in the ratio 35 : 28 : 20.
Correct
Sum of ratio terms = (35 + 28 + 20) = 83.
A’s share = Rs. (1162 x (35/83))= Rs. 490; B’s share = Rs. (1162 x(28/83))= Rs. 392;
C’s share = Rs. (1162 x (20/83))= Rs. 280.
Incorrect
Sum of ratio terms = (35 + 28 + 20) = 83.
A’s share = Rs. (1162 x (35/83))= Rs. 490; B’s share = Rs. (1162 x(28/83))= Rs. 392;
C’s share = Rs. (1162 x (20/83))= Rs. 280.

Question 14 of 30
14. Question
A bag contains 50 p, 25 P and 10 p coins in the ratio 5: 9: 4, amounting to Rs. 206. Find the number of coins of each type.
Correct
Let the number of 50 p, 25 P and 10 p coins be 5x, 9x and 4x respectively.
(5x/2)+( 9x/ 4)+(4x/10)=206ó 50x + 45x + 8x = 4120ó1O3x = 4120 óx=40.
Number of 50 p coins = (5 x 40) = 200; Number of 25 p coins = (9 x 40) = 360;
Number of 10 p coins = (4 x 40) = 160.
Incorrect
Let the number of 50 p, 25 P and 10 p coins be 5x, 9x and 4x respectively.
(5x/2)+( 9x/ 4)+(4x/10)=206ó 50x + 45x + 8x = 4120ó1O3x = 4120 óx=40.
Number of 50 p coins = (5 x 40) = 200; Number of 25 p coins = (9 x 40) = 360;
Number of 10 p coins = (4 x 40) = 160.

Question 15 of 30
15. Question
A mixture contains alcohol and water in the ratio 4 : 3. If 5 litres of water is added to the mixture, the ratio becomes 4: 5. Find the quantity of alcohol in the given mixture
Correct
. Let the quantity of alcohol and water be 4x litres and 3x litres respectively
4x/(3x+5)=4/5 ó20x=4(3x+5)ó8x=20 óx=2.5
Quantity of alcohol = (4 x 2.5) litres = 10 litres.
Incorrect
. Let the quantity of alcohol and water be 4x litres and 3x litres respectively
4x/(3x+5)=4/5 ó20x=4(3x+5)ó8x=20 óx=2.5
Quantity of alcohol = (4 x 2.5) litres = 10 litres.

Question 16 of 30
16. Question
Two numbers are in the ratio of 6 : 8. If 10 is subtracted from each, the new numbers are in the ratio 16 : 32. Find the smaller number.
Correct
Let the number be 6x and 8x.
Then, (6x – 10) / (8x – 10) = 1 / 2
2 (6x – 10) = (8x – 10)
12x – 20 = 8x – 10
4x = 10
x = 2.5
The smaller number = (6 x 2.5) = 15Incorrect
Let the number be 6x and 8x.
Then, (6x – 10) / (8x – 10) = 1 / 2
2 (6x – 10) = (8x – 10)
12x – 20 = 8x – 10
4x = 10
x = 2.5
The smaller number = (6 x 2.5) = 15 
Question 17 of 30
17. Question
It was intended that Rs. 585 be divided among P, Q and R in the ratio of 4 : 3 : 2, but by mistake the distribution was made in the proportion of 1/4 : 1/3 : 1/2. How much does ‘R’ gain by the error ?
Correct
Total amount = Rs. 585
on dividing it in the ratio of 4 : 3 : 2
Share of P = 4/9 * 585 = Rs. 260
Share of Q = 3/9 * 585 = Rs. 195
Share of R = 2/9 * 585 = Rs. 130
But the amount has been divided in the proportion of 1/4 : 1/3 : 1/2 i.e. 3 : 4 : 6
Share of P = 3/13 * 585 = Rs. 135
Share of Q = 4/13 * 585 = Rs. 180
Share of R = 6/13 * 585 = Rs. 270
Therefore, gain for R by virtue of error = Rs. 270 – Rs. 130 = Rs. 140Incorrect
Total amount = Rs. 585
on dividing it in the ratio of 4 : 3 : 2
Share of P = 4/9 * 585 = Rs. 260
Share of Q = 3/9 * 585 = Rs. 195
Share of R = 2/9 * 585 = Rs. 130
But the amount has been divided in the proportion of 1/4 : 1/3 : 1/2 i.e. 3 : 4 : 6
Share of P = 3/13 * 585 = Rs. 135
Share of Q = 4/13 * 585 = Rs. 180
Share of R = 6/13 * 585 = Rs. 270
Therefore, gain for R by virtue of error = Rs. 270 – Rs. 130 = Rs. 140 
Question 18 of 30
18. Question
If a : b : : 3 : 5, b : c : : 4 : 3 and c : d : : 4 : 5, a : d = ?
Correct
a/b * b/c * c/d = 3/5 * 4/3 * 4/5 = 4^{2}/5^{2} = 16/25
a : d = 16 : 25Incorrect
a/b * b/c * c/d = 3/5 * 4/3 * 4/5 = 4^{2}/5^{2} = 16/25
a : d = 16 : 25 
Question 19 of 30
19. Question
By giving Rs. 50 to M, A would have the amount equal to what M had earlier. If the sum of the amounts with A and M is Rs. 650. What is the ratio of the amount with A to that with M earlier?
Correct
let the amounts with A and M be Rs. “X” and Rs. “Y” respectively.
Thus, we have, X + Y = 650 and
X – 50 = Y
X – Y = 50.
Hence, X = 350 & Y = 300
Thus the required ratio is 350 : 300 = 7 : 6Incorrect
let the amounts with A and M be Rs. “X” and Rs. “Y” respectively.
Thus, we have, X + Y = 650 and
X – 50 = Y
X – Y = 50.
Hence, X = 350 & Y = 300
Thus the required ratio is 350 : 300 = 7 : 6 
Question 20 of 30
20. Question
Shruti purchased several number of three articles P, Q and R in the proportion 3 : 2 : 3. If the unit costs of the articles P, Q and R are 200, Rs. 90 and Rs. 60 respectively, how many articles of Q must have been purchased in the total purchases of Rs. 4800?
Correct
Let the number of articles of types P, Q and R be 3a, 2a and 3a respectively.
Thus, we get,
(200 x 3a) + (90 x 2a) + (60 x 3a) = 4800
960a = 4800
a = 5
Hence, the number of articles of type “Q” = 2×5 = 10Incorrect
Let the number of articles of types P, Q and R be 3a, 2a and 3a respectively.
Thus, we get,
(200 x 3a) + (90 x 2a) + (60 x 3a) = 4800
960a = 4800
a = 5
Hence, the number of articles of type “Q” = 2×5 = 10 
Question 21 of 30
21. Question
In a partnership for a business, Jay invests Rs.6000 for complete year & Viru invests Rs.3000 for 6 months. What is Viru’s share if they earn Rs.240 as profit?
Correct
If A invests amount C1 for T1 time and his share of profit is P1, and B invests amount C2 for T2 time and his share of profit is P2, then, C1 * T1 / C2 * T2 = P1/P2
If P is the Viru’s share of profit, then Jay gets (240 – P)
Therefore, 6000 * 12 / 3000 * 6 = (240 – P) / P = 72/ 18 = 4
4P = (240 – P)
5P = 240
P = 48Incorrect
If A invests amount C1 for T1 time and his share of profit is P1, and B invests amount C2 for T2 time and his share of profit is P2, then, C1 * T1 / C2 * T2 = P1/P2
If P is the Viru’s share of profit, then Jay gets (240 – P)
Therefore, 6000 * 12 / 3000 * 6 = (240 – P) / P = 72/ 18 = 4
4P = (240 – P)
5P = 240
P = 48 
Question 22 of 30
22. Question
Two kinds of rice, 1st costs Rs.13 per kg and 2nd costs Rs.19 per kg are mixed together. Find the ratio in which the 2 types are mixed so that the mixture costs Rs.14.2 per kg?
Correct
Let the total quantity of mixture be 1. If quantity of 1st type is x then quantity of the 2nd type will be (1x)
Therefore, 13x + 19(1x) = 14.2
13x 19x + 19 = 14.2
4.8 = 6x
x = 0.8 ; (1x) = 0.2
Therefore, the ratio is 0.8 : 0.2 = 4:1Incorrect
Let the total quantity of mixture be 1. If quantity of 1st type is x then quantity of the 2nd type will be (1x)
Therefore, 13x + 19(1x) = 14.2
13x 19x + 19 = 14.2
4.8 = 6x
x = 0.8 ; (1x) = 0.2
Therefore, the ratio is 0.8 : 0.2 = 4:1 
Question 23 of 30
23. Question
In what ratio should the profit be divided if M, N, O invests capital in ratio 2:3:5 and their timing of their investments are in the ratio 4:5:6.
Correct
P1:P2:P3 = (2*4):(3*5):(5*6)
= 8 : 15 : 30Incorrect
P1:P2:P3 = (2*4):(3*5):(5*6)
= 8 : 15 : 30 
Question 24 of 30
24. Question
Find the value of x when y = 5, if x varies directly as 4y1 and x = 14 when y = 2.
Correct
Let z = 4y1
When x = 14, y = 2, z = (4*2) – 1 = 7
Now, x varies directly as z = 4y1
When y = 5, z = (4*5) – 1 = 19
x 14 7
y – 19Therefore, x = (14*19)/7 = 38
Incorrect
Let z = 4y1
When x = 14, y = 2, z = (4*2) – 1 = 7
Now, x varies directly as z = 4y1
When y = 5, z = (4*5) – 1 = 19
x 14 7
y – 19Therefore, x = (14*19)/7 = 38

Question 25 of 30
25. Question
a:b = 5:2. What is the value of (8a + 9b): (8a + 2b)?
Correct
Incorrect

Question 26 of 30
26. Question
A housewife wishes to purchase three articles A, B and C from a sum of Rs. 200. The unit prices of the articles A, B and C are Rs. 20, Rs. 35 and Rs. 25 respectively. If she spends the entire amount by purchasing 5 numbers of articles of type C, what is the ratio of the number of articles purchased of type A to that of, type B?
Correct
After spending Rs. 125 (25 * 5) for articles of type C, the housewife is left with Rs. 75 (200 – 125). Since this amount has to be spent in totality, she must have purchased 2 articles of type A (equivalent to Rs. 40) and 1 article of type B (equivalent to Rs. 35). Thus, the required ratio is 2 : 1.
Incorrect
After spending Rs. 125 (25 * 5) for articles of type C, the housewife is left with Rs. 75 (200 – 125). Since this amount has to be spent in totality, she must have purchased 2 articles of type A (equivalent to Rs. 40) and 1 article of type B (equivalent to Rs. 35). Thus, the required ratio is 2 : 1.

Question 27 of 30
27. Question
In what ratio should the profit of Rs.8000 be divided if X starts a business with an investment of Rs. 20000, Y invests Rs.7500 for 4 months and Z invests Rs.15000 after 3 months from the start of the business.
Correct
Let the profit of X be P1, that of Y be P2 and of Z be P3.
P1:P2:P3 = 20000*12 : 7500*4 : 15000*9 = 240 : 30 : 135 = 80 : 10 : 45
= 16 : 2 : 9Incorrect
Let the profit of X be P1, that of Y be P2 and of Z be P3.
P1:P2:P3 = 20000*12 : 7500*4 : 15000*9 = 240 : 30 : 135 = 80 : 10 : 45
= 16 : 2 : 9 
Question 28 of 30
28. Question
A, B and C distribute Rs. 1,000 among them. A and C have Rs. 400, B and C Rs. 700. How much does C have?
Correct
Incorrect

Question 29 of 30
29. Question
A man, his wife and daughter worked in a graden. The man worked for 3 days, his wife for 2 days and daughter for 4 days. The ratio of daily wages for man to women is 5 : 4 and the ratio for man to daughter is 5 : 3. If their total earnings is mounted to Rs. 105, then find the daily wage of the daughter.
Correct
Assume that the daily wages of man, women and daughter are Rs 5x, Rs. 4x, Rs 3x respectively.
Multiply (no. of days) with (assumed daily wage) of each person to calculate the value of x.
[3 x (5x)] + [2 x (4x)] + [4 x (3x)] = 105
[15x + 8x + 12x] = 105
35x = 105
x = 3
Hence, man’s daily wage = 5x = 5 x 3 = Rs. 15
Wife’s daily wage = 4x = 4 x 3 = Rs. 12
Daughter’s daily wage = 3x = 3 x 3 = Rs. 9Incorrect
Assume that the daily wages of man, women and daughter are Rs 5x, Rs. 4x, Rs 3x respectively.
Multiply (no. of days) with (assumed daily wage) of each person to calculate the value of x.
[3 x (5x)] + [2 x (4x)] + [4 x (3x)] = 105
[15x + 8x + 12x] = 105
35x = 105
x = 3
Hence, man’s daily wage = 5x = 5 x 3 = Rs. 15
Wife’s daily wage = 4x = 4 x 3 = Rs. 12
Daughter’s daily wage = 3x = 3 x 3 = Rs. 9 
Question 30 of 30
30. Question
A purse contains 342 coins consisting of one rupees, 50 paise and 25 paise coins. If their values are in the ratio of 11 : 9 : 5 then find the number of 50 paise coins?
Correct
Let the value of one rupee, 50 paise and 25 paise be 11x, 9x, 5x respectively.
No. of 1 rupee coins = (11x / 1) =11x
No. of 50 paise coins = (9x / 0.5) = 18x
No. of 25 paise coins = (5x / 0.25) = 20x11x + 18x + 9x = 342
38x = 342
x = 9Therefore, no. of 1 rupee coins = 11 x 9 = 99 coins
No. of 50 paise coins = 18 x 9 = 162 coins
No. of 25 paise coins = 20 x 9 = 180 coinsIncorrect
Let the value of one rupee, 50 paise and 25 paise be 11x, 9x, 5x respectively.
No. of 1 rupee coins = (11x / 1) =11x
No. of 50 paise coins = (9x / 0.5) = 18x
No. of 25 paise coins = (5x / 0.25) = 20x11x + 18x + 9x = 342
38x = 342
x = 9Therefore, no. of 1 rupee coins = 11 x 9 = 99 coins
No. of 50 paise coins = 18 x 9 = 162 coins
No. of 25 paise coins = 20 x 9 = 180 coins